harita üzerinde gezinmek için yön tuşlarını kullanabilirsiniz.
boyle bir istatistik mevcut degildir, sadece boyle oldugu dusunulmektedir.
Suç azalırsa, idam cezası azalır.
BZC
Suç azalırsa cezanın azalacağı mantıksal önermesi, cezanın suçu azaltacağı önermesini doğrulamaz.
ABD 'de idam cezası olmasına rağmen avrupa ülkelerinden fazla suç oranın olması bu önermenin yanlışlığını kanıtlar
ABD de suç oranı dendiğinde cezası idam olmayan suçlar da değerlendirmeye alınmaktadır. Burada sadece idamın caydırıcılığını tartıştığımız için yalnızca cezası idam olan suçların oluşturduğu verileri karşılaştırabiliriz.
ABD'de Avrupa'dan daha çok cinayet işlenmektedir.
http://en.wikipedia.org/wiki/Crime_in_the_United_States#Homicide
gönderen:İdamın hangi suça karşılık verileceği belirsizdir,ülkelere hatta eyaletlere göre değişiklik göstermektedir. Cinayet üstünden bakacaksak, Kolombiya idam cezası vermemekte fakat en çok cinayet işlenen ülke olarak görünmektedir.Suç oranı karşılaştırmasıyla varılabilecek herhangi bir kesin sonuç olamaz.
Toplumsal vicdan bu şekilde daha kolay rahatlatılabilir. Suç işleyenin cezasını çektiğini bilmek toplumdaki bireylere güven kazandırır, devletin ise otoritesini sağlamlaştırır.
İnsan öldürmek suçtur. Ve idam cezası da devletin suç işlemesidir. Devlet kurallarla yönetilir.
emilianozapata
Nelerin suç olup nelerin suç olmadığına da sistem kendi içerisinde karar verir. Eğer toplumun kendisi insan öldürmenin suç olmadığı yönünde ortak bir karar alırsa bu suç olmaktan çıkar.
Toplumun %50+1'i bütün toplumu etkileyecek bir karar alırsa geri kalan %50-1'in hiçbir karar alma yetkisi olmaz. Bu kabile yasasından başka bir şey değildir. İnsanın insan olmasından kaynaklanan 1. hakkı "YAŞAMA HAKKI"dır. Her ne suç işlemiş olsa bile.
emilianozapata
İnsanın seyahat özgürlüğü de vardır ama hapishaneler buna engeldir. Hapishaneleri kaldıramayacağımıza göre kanun koyucu kimi hakları çiğneyebilir.
Her insanın yaşama hakkı vardır ve hiçkimse tarafından hiçbir şekilde elinden alınamaz.
Nefsi müdafaa ve savaş durumunda insanın yaşama hakkı meşru olarak elinden alınabilmektedir.
AnkaraBolge
Yaşama hakkının meşru olarak engellendiği durumlar mevcut olduğundan yaşama hakkı mutlak değildir. Yaşama hakkı mutlak olmadığından idam cezasına karşı tek başına bir sebep değildir.
AnkaraBolge
Bir insanın yaşam hakkını elinden alan birine verilecek hapis cezası caydırıcı değildir. Caydırıcı olmayan ceza da işlevsel değildir.
Suçlu bireyi hayattan koparmak yerine ıslah etme yoluna gidilip bireyin topluma kazandırılması hedeflenebilir.
idam cezasının, idam cezası olmayan bir hukuktaki eşdeğeri ömür boyu hapis cezasıdır. haliyle bu birey asla toplumun bir parçası olamayacaktır.
Ölümün ne ölçüde bir ceza olduğu hatta ceza olup olmadığı gibi noktalar belirsiz olduğundan, daha adil olabilmek adına süreci kontrol altında tutulabilecek cezalar tercih edilmelidir.(müebbet hapis vs. )
Sonradan sanığın suçsuz olduğu ispatlanırsa cezanın geri döndürülme ihtimali olmaz.
Hapiste bir süre kalmış ve sonradan masumiyeti ispatlanmış suçlunun orada geçirdiği zamanın da geri dönüşü mümkün olamıyor, bu açıdan bakıldığında hiçbir cezanın geri alınması mümkün değil. Bu durumda da idamın geri döndürülemez olduğu için yürürlükte olmaması gerektiği düşüncesi temelsiz kalıyor.
Hapiste bir süre kalmış ve sonradan masumiyeti ispatlanmış kişi hapisten çıkıp hayatına devam edebilir, yüksek miktarda tazminat da alabilir. Tam bir telafi olmasa bile kısmi bir telafi söz konusu. İdamda hiçbir telafi söz konusu değil.
Bir insanlık suçunu yine bir insanlık suçu işleyerek cezalandırmak tutarlı değildir. İnsan hakları ve onuru mümkün olduğunca korunmaya çalışılmalıdır.
Amaç ceza vermekse ve bunu insan haklarını gözeterek yapmak gibi bir amaç güdüyorsak, işkencenin de insan haklarına aykırı olduğu göz önüne alınmalıdır. Hapis cezası gibi aslında uzun vadeli sistematik işkence sayılabilecek alternatif yaptırımların da insan hakları noktasında idam cezasından bir farkı kalmamaktadır.
yaşama hakkı insan haklarınca en önemli haktır. Diğer haklarla bir tutmak pek de doğru değildir.
Yaşama hakkının en önemli olup olmadığı tartışmalıdır, ne kadar öenmli olduğu da kişisel bir önceliktir. Bir hakkın diğerine üstünlüğünden bahsetmemiz pek de mümkün değil, dolayısıyla yaşam hakkı diğer tüm insan haklarıyla bir tutulmak durumundadır.
evrensel insan hakları bildirgesinin 2. maddesinde de dendiği gibi "Yaşam hakkı ilk sayılan haktır çünkü tüm hakların en temel olanıdır Eğer biri yaşam hakkından keyfî olarak mahrum bırakılırsa diğer tüm haklar anlamsız olacaktır. "
İdam her suç için caydırıcı olmaz. Mesela bir çocuğa tecavüz edip sonra öldüren birisi sonucunun idam olduğunu bilse de bunu yapar. Çünkü sonucunu düşünerek yaptigi bir eylem değildir.
Suç işleme kararı irrasyoneldir.Örnekteki katil öldürürken bunun sonuçlarının neler olabileceğini veya bunları göze alıp almadığını düşünmez. Özellikle cinayetlerin- büyük çoğunluğu anlık karar ve cinnet sonucu gerçekleşir. Dolayısıyla yaptırımdaki değişikliğin caydırıcı olmasını beklemek abestir.
Planlanarak işlenen cinayetler, suç çeteleri, terör örgütleri buna dahil değildir.
Asıl amacının insanı yaşatmak olduğu önermesini de doğru varsayarsak devletin bir katili toplumdan mecburen bu şekilde silerek daha çok insanın yaşamasını sağladığı savunulabilir.
Müebbet hapis cezası alan kişilerin de, hapishaneden ölüm talimatları verebildiği aşikardır. Ve bu kişiye verilebilecek başka da ceza yoktur.
ileriye dönük bu durumu düzeltme olasılığı bulunmaktadır. altyapı eksikliği birini idam etmek için geçerli bir neden olamaz.
Antisosyal kişilik bozukluğu gibi durumlarda ıslah neredeyse mümkün değildir.
Devlete öldürme yetkisini vermek ne kadar akıllıcadır?
Özgürlük ne kadar çoksa, devlet o kadar azdır. Devletin yetkileri, kapasiteleri azaltılmalıdır.
İdam cezasının yasallaştırılması, bireylerin aleyhine olan bir durumdur.
birinin idam edilmesi ile ömür boyu hapiste olması arasındaki fark topluma bir kazanç sağlamayacaktır.
Ömür boyu hapis cezası, idam cezası kadar caydırıcı değildir. Bazı suçlarda mağdur kişiler için de tatmin edici değildir.
Çok aşırı şartlar gereğince uygulanmalıdır.
capulcuvedat