harita üzerinde gezinmek için yön tuşlarını kullanabilirsiniz.
fikir biriciktir. başka birisine aktarılırken bozunma yaşar. Aktarılan kişi bu fikri tam olarak kavrayamaz ve fikrin üzerinde oynar.
Fikri mülkiyet özellikle şirketlerin tekel gücünü garantiye almak için kullanılır. Üretim bilgisinin tabana yayılmasını da engeller. Siz bir şeyi sonradan yapıyorsanız, fikrinizin biricikliğini kimse umursamaz. Bu yüzden fikri mülkiyet, fikir biricikliğini koruyamaz.
Fikir aktarılırken yaşanan farklılaşmalar (bozunmalar), her zaman bozulmaya işaret etmez. İyileştirmeler de yapabilir. Fikri çıkaran kişi hatalı bile olabilir. Fikri mülkiyet, yaratılacak farklılıklar üzerinden savunulamaz.
Bozunma ile bozulma aynı şey değildir. Aktarılan kişi iyi ya da kötü yapsın farketmez. Fikir o fikir değildir.
Madem fikir aynı fikir değildir, zaten ilk fikre sataşan yoktur, fikri mülkiyete gerek de yoktur.
Şu anki uygulamasıyla aslında var olmamalıdır.
fikir tüm kan atalarınızın zihin ürünlerinin damıtımıdır. onu üretmek milyonlarca yıllık genetik mirasın sizin de üstüne koyarak ilerleteceği bir beceridir. yani evet, fikir şahsidir ve fikir üzerindeki emeğiniz milyonlarca yıl+birkaç nöronun çalışma hızı saniye kadardır. mirasçısı ve sahibisinizdir
Üretilen fikir sadece kişinin genetik olarak aldığı zihin yapısının ürünü değildir. Başkalarının ürettiği fikirlerin katkısıyla son halini almıştır. Bu nedenle şahsi değildir.
askin
benim bahsettiğim daha çok üretim süreci ve yeterliliği, her insanda bunun biricikliğine vurgu yaptım. tutuk zeka çift haneli iq değerli biriyle üc haneli iq değeri olan birinin fikir olgusunu ortak bir kaynak olarak kullanmaları haksızlıktır
zekası yüksek olanın bunu kullanıp kullanmadığını ölçemeyiz. kişilerin fikirlerini daima kapasiteleri ile doğru orantılı fikirler ürettiğini de ispatlamak gerekir. "haksızlık" bu tip durumları tanımlamak için uygun bir kelime değil.
Bu tanıma göre, bu emeği sarf eden herhangi bir kimse de, atasından bağımsız olarak fikrin sahibidir. O halde fikir, bir mülkiyet değil, sadece ortak bir öğedir. Ataları överek fikri mülkiyet savunulamaz.
fikirlerin çıkış noktasında çevresel faktörler çok daha baskın şekilde etkilidir.
V hacimlik kaba istediğin okyanusun suyunu boşalt yine elde edeceğin ürün V hacimdir. Genetik mirasın gülmediği biri için fikir üretimi/çevre etkisi grafiğinde bir süre sonra eğrinin türevi 0'a gider. ister reform avrupasında yaşasın ister iyon kolonilerinde, kimse genlerinden daha büyük oynayamaz
İnsan V hacimli bir kap değildir. Öyle olsaydı bile, suyu getiren çevresel faktörlerdir. Verdiğin örnekteki genetik faktörlerin seni kısıtlayabilmesi, suyun sana ait olduğunu göstermez. Sadece V kadarının kafana dolabildiğini gösterir.