harita üzerinde gezinmek için yön tuşlarını kullanabilirsiniz.
Insanoglu düsüncelerini özgürce dile getirmeden özgür olamaz.
charlotte
Çelişki biçimli değil ise. Örn: "Hamile bayanın yanında sigara içerim" ifadesi "Hamile bayanın yanında sigara içemezsin" ifadesi ile çakışmaktadır.
İfadelerin çakışmasının pratikte hiçbir ziyanı yoktur. Aksine tartışma ve doğruyu bulma imkanı yaratır.
pratikte çocuğun sağlığını etkileyen durumlar oluşabilir. bu yüzden ancak çelişkili ifadeler olmadığı takdirde, sınırlar görünmez olur.
Bir düşüncenin ifade ediliyor olması, o düşüncenin pratikte uygulanacağı anlamına gelmemektedir. Örneğin Japonya'da çocuk pornosu anime serilerinin yayınlanabiliyor olması, Japon'da pedofilinin pratikte yaygın olduğu gerçeğini doğurmaz.
Başkasının hak ve özgürlüklerine, kutsal saydığı değerlere dokunmadığı sürece.
hsstkr
Dokunmak nedir? Iki kisinin kutsali birbiryle çelisiyorsa ne yapmali? Müslümanlar Hz Muhammed son peygamberdir, bozulmus olan hristiyanligin yerine yeni bir din kurmaya geldi diyerek hristiyanlarin kutsalina dokunmus sayiliyor mu?
charlotte
Toplumsal değerler kamusaldır. Bu sebeple onlara yönelik herhangi eleştiri de kişisel addedilemez. Bunları kabul etmek, tartışmak ya da reddetmek her bireyin kendi insiyatifindedir ve eylemin öznesinden başka kimseyi bağlamaz.
Kişiler toplum halinde yaşamayı amaç edinmiyorlarsa, ifade özgürlüğü sınırlanamaz. Bunun dışında, bireylerin dogmatik inançları varsa, ya bunlardan vazgeçmelidirler, ya da bunlara saygı göstermelidirler. Her ikisi de uygundur. Ancak ifade özgürlüğünü daraltır. Çünkü daralmalıdır.
Her özgürlük sınırlıdır. Çünkü her özgürlüğün ortaya çıkardığı sorumluluklar vardır. Sınırsız olduğunda onun ismi özgürlük değil, serbestlik olur. Bu durum toplum için tehlikeli olduğundan, toplum, kendi devamlılığı adına bir sözleşme yaparak bundan vazgeçer.
özgürlük tanımı şu iki maddeye sıkıca bağlıdır:
Kişinin serbestliğini başkasına dokunarak kullanması, bir başkasının aynı şekilde kullanamamasını tetikleyebilir ya da toplumsal toleransı azaltabilir.
İfade ile aksiyon farklı şeylerdir. İfade alabildiğine soyut bir kavram olduğundan hiçbir şeye "dokunması" mümkün değildir.
ifadeler de dokunur. örneğin birinin çıkıp bir başkasına hakaret ya da iftira etmek suretiyle o kişinin ifade özgürlüğünü, toplum içindeki yerini zedelemesi mümkündür. bu durumda o birinin çıkıp hakaret içeren ifadeler kullanmaması gerekir. bu da ifade özgürlüğünü kısıtlar.
"Toplumsal sözlesme" genis bir terim. Kurallari,içerigi net olarak belli degil. Ayni durum için birileri sansür derken baskalari ifade özgürlügünün siniri diyebilir. Hangi toplumsal sözlesme dogru?
charlotte
herhangi bir kalıba bağlı olmak zorunda değil. Kaba kural: Zarar veren faaliyetler yapılmamalı.
Her eylem, duruma bağlı olarak hak ihlali olabilir. örneğin, yazı yazmak serbest iken, yazının içinde hakaret ve yalan yazmak serbest değil. Bu tip şeyleri kısıtlayan başka özgürlükler var. Bir kimsenin başka özgürlüklerini engellediği takdirde mesela, mevcut özgürlük kısıtlanabilir.
insan özgürlüğe mahkum edilmiştir.
ifade ediş biçimleri sadece konuşmak ve yazmakla sınırlı değildir. bir insan resim yaparak ya da müzik yaparak kendini ifade ettiğini iddia edebileceği gibi, birini öldürerek de kendini ifade edebilir. eğer cinayet bir özgürlük değil ise (ki değildir) ifade özgürlüğü sınırsızdır argümanı yanlıştır.
sinirsiz olan hicbirsey degerli degildir.
erdinc