harita üzerinde gezinmek için yön tuşlarını kullanabilirsiniz.
üretim araçlarını halk (topluluk) kontrol eder.
motivasyon aracı para değil, kendini gerçekleştirme tutkusudur
bir çok özgür yazılım geliştiricisi ise sırf bu düşünceyi istismar ederek kendince şöhret elde etmek ve sonrasında daha çok para kazanmak için çabalamaktadır.
bir programın vadettikleri ile yaptıkları arasında fark varsa, kodun incelenmesiyle ortaya çıkabilir ancak (bkz: backdoor)
CemKut
Artık birçok özgür yazılım vakfı, kuruluşları ve hareketleri küresel pazara sahip kapitalist şirketlerin tekelinde bulunmakta, desteklenmekte ve finanse edilmektedir ve gün geçtikçe sermayeye bağımlılığı artmaktadır. Bu durumda sosyalizmle ilişiği kabul edilemez.
kuruluş ve vakıflarla ilgili böyle bir örnek bilmemekle birlikte özgür yazılım "hareketleri" diye bir kavram yoktur. "özgür yazılım hareketi" diye bir kavram vardır. bu hareket felsefe ve düşünce açısından sosyalizmle çok benzemektedir.
Bu "hareketler" bütünü tarihteki birçok yenilgiye uğramış sosyalist hareketler gibi sindirilmiş durumdadır. Teknoloji çağı; "özgür yazılım hareketi"ni sindirmiş ve kendi hegemonik yapısıyla bünyesine almış, açığa çıkardığı mikro kurumlarıyla hareketi içselleştirmiştir.
Özgür yazılım (açık kaynak kod), komünist topluma ilerleyen sosyalizmde bilimsel teknolojik gelişim ve ilerlemenin bir parçası olmalıdır.
"Özgür yazılım" ile "açık kaynak kod" arasındaki farkı benimseyerek önerme yapılmalıdır.
https://www.gnu.org/philosophy/free-software-for-freedom.html
gönderen:Bilindik özgür yazılımların geliştiricileri yazılımların ücretsiz yayılmasını sağlayıp PR elde etmekte ve bu yazılım için şirketlere "ücretli" danışmanlık yapmakta ve ya özel sürüm çıkarmaktadır. Öne çıkan linux sürümlerinin ve PHP frameworklerin geliştiricileri örnektir.
http://www.ubuntu.com/cloud/management
gönderen:aslanakali
Özgür yazılım hareketinin kurucusu Richard Stallman böyle düşünmüyor.
http://youtu.be/uFMMXRoSxnA?t=6m29s http://youtu.be/uFMMXRoSxnA?t=7m53s
gönderen:Özgür yazılım sayesinde kapitalizme hizmet etmek istemeyen grup da kapitalizmin hizmetçisi haline gelir. Kendini özgür zanneden yazılımcıların ürettikleri yazılımlardan esinlenilerek, insanları sömürmek için yeni yöntemler geliştirilir.
Çünkü herkes tarafından geliştirildiği için açık bir ekosisteme sahiptir.Milyonlarca geliştiricinin katıldığı bir proje,herkes eleştirebilip düzeltebildiği için bir şirketin sınırlı sayıda çalışanla geliştirdiği sistemden daha başarılıdır.
gönderen:
özgür yazılım, özgür yazılım hareketi, açık kaynak yazılımın birbirinden farklı üç kavram olduğunu bilerek yorum yapmak gerekir.
Sosyalizm bir geçiş aşamasıdır ve fakir sınıfın diktatörlüğünü, dayatmalarını ve fikirsel dönüşüm için dış kapitalist dünyaya kapalılığı içerir. Bu nedenle Özgür yazılım için yapılan bu benzetme sosyalizm için değil anca Komünizm için yapılabilir.